18 Kasım 2014 Salı

Kitap İncelemesi - 13: Deliduman, Emrah Serbes



Deliduman
Emrah Serbes
İletişim Yayınları
351 Sf

Yazar Hakkında: Emrah Serbes, 1981 Yalova doğumlu genç yazar. Daha önce İletişim Yayınları tarafından yayımlanmış iki Behzat Ç. romanı, Her Temas İz Bırakır (2006), Son Hafriyat (2008); bir hikaye kitabı Erken Kaybedenler (2009) ve serbest metinleriyle hikayelerinden oluşan bir seçki Hikayem Paramparça (2012) bulunmaktadır.





Kitabın Konusu: Deliduman romanında, 17 yaşındaki Çağlar İyice'nin hayatı, onun kırgın ve öfke dolu iç sesiyle biz okuyuculara sunuluyor. Tutamadığı sözlerle insanları kandıran Belediye Başkanı dayısı Altan'a, depresyon eşiğindeki annesine ve terkedildiği eski sevgilisine duyduğu nefret ve kırgınlıkla ilerleyen kitapta, bir yandan da unutamadığı dedesi, en yakın arkadaşı Mikrop Cengiz ve hayatındaki en değerli varlık kız kardeşi de ona eşlik ediyor. Kız kardeşini dansıyla meşhur etme çabası ve gezi parkı direnişi ile harmanlanan Deliduman, sizlere enfes bir tat sunacak.

Kitap Hakkında: Yabancı romanlardan alışkın olduğumuzdan daha farklı bir genç - ergen karakter var bu sefer karşımızda, Çağlar İyice. Onu okurken, "Sıradan bir genç işte," deyip geçemiyorsunuz, bazen koca bir adamın yürek burkan hikayesi mi bu, yoksa 17 yaşında bir gencin mi ayırt etmek mümkün olmuyor. Küçük bir ilçede başlayan, paragöz ve sahtekar insanların yakıp yıktığı taze anıları canlı tutma çalışması ile süren bu hikayede, öte yandan Çağlar İyice'nin insanlarla ve hayatla mücadelesine tanıklık ediyorsunuz. Son sayfaya geldiğinizde bir yaprak daha çevirmek isteyeceksiniz.




'Cok mutsuzum lan,' diyesim de geldi ama tuttum kendimi, sosyoloji bunu gerektirir, duyguların sessizliği. 


"Öyle ki bir şeye karşı çıkmam gerektiğinde sessiz kalırsam eğer, sessiz kalmamışım da yok olmuşum gibi bir hisse kapılırım."


"Ömrümüzü yaptığımız yanlışlardan geri dönmekle harcamıştık ama hayatı hala ilerlenecek bir şey olarak görüyorduk. İnsandık çünkü biz, budalaca zaferlerimiz vardı hiçbir işe yaramayan ve bilgece yenilgilerimiz vardı bizi birbirimize daha sıkı bağlayan, umutsuzca kederle bağlayan bizi birbirimize."


"Kalabalık bir tartışmanın ortasında birinin yüzüne, benim için sadece senin düşüncen önemli dermiş gibi bakıyordum eski kız arkadaşıma."



- P.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...