4 Kasım 2014 Salı

Kitap İncelemesi - 12: Kırmızı Pazartesi, Gabriel Garcia Marquez



Kırmızı Pazartesi
Gabriel Garcia Marquez

Orijinal Adı: Cronica de Una Muerte Anunciada
Çeviri: İnci Kut
Can Yayınları
119 Sf


Yazar Hakkında: Gabriel Jose de la Concilacion Marquez Kolombiyalı, tüm Latin Amerika'da Gabo olarak bilinen yazar, romancı, hikayeci ve oyun yazarıdır. 1982 Nobel edebiyat ödülü Sahibi Marquez, 14 Nisan 2014 tarihinde vefat etmiştir.






Kitabın Konusu: Kırmızı Pazartesi, yazarın 1981 yılında yayımlanan yedinci romanıdır. Polisiye türünde yazılmış bu eser, sonu başından belli bir namus cinayetinin sır perdesini aralıyor. Evlendiği gece bekaretinin bozulmuş olduğu ortaya çıkan Angela Vicario, bu olayın sorumlusu olarak Santiago Nasar'ı tutar. Ailesinin namusunu temizlemekle yükümlü Vicario kardeşler, tüm halka Santiago Nasar'ı öldüreceğini duyurur ve olaylar bu yönde gelişmeye başlar.

Kitap Hakkında: Kırmızı Pazartesi, Gabriel Garcia Marquez'in okuduğum ilk eseri ve bu kısa romandan yazarın ne kadar zeki olduğunu keşfetmek mümkün. Katil, kurban ve cinayet sebebi bize ilk sayfada verilmiş olsa da, son cümleyi okuyana kadar olayı kurgulamak kolay değil. 

Kitap yazarın ağzından, çocukluk döneminde işlenmiş bir cinayeti, buna şahit olmuş halkın
ifadeleriyle birleştirerek adım adım anlatılıyor. Kız kardeşlerinin namusunu temizlemekle görevli Vicario ikizleri, Santiago Nasar'ı öldürmeyi aslında hiç istemezler ve belki birileri bu duruma engel olur umuduyla, cinayeti işleyeceklerini orada yaşayan her insana duyururlar. Ancak insanlar ya Vicario kardeşlerin çok sarhoş olup yalan söylediğini  ya da elbet birilerinin engel olacağını düşünüp bu olayın üstünde durmaz.

Angela Vicario'nun ağzından çıkan ve hiçbir kanıtı olmayan tek bir cümle ile Santiago Nasar bu yanlış düzene kurban gitmiştir. Suçlu kim? Vicario kardeşler mi yoksa, ölüme defalarca engel olunabilirken hiçbir şey yapmayan ve bu cinayeti meşrulaştıran halk ve yanlış ahlak anlayışı mı? Otopsisi bile peder tarafından yapılan kahramanımızın cansız bedeni, namus cinayetinin aslında hiçbir şeyi değiştirmediğini de bir kez daha gözler önüne seriyor.




"Kader bizleri görünmez kılar."




Herkese keyifli okumalar ve dinlemeler. :)


- P.

2 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...