17 Nisan 2015 Cuma

Kitap İncelemesi - 16: Kuşlar Da Gitti - Yaşar Kemal


Kuşlar Da Gitti 
Yaşar Kemal

Kapak Resmi: Abidin Dino
Yapı Kredi Yayınları
79 Sf.

Yazar Hakkında: Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde 1926 yılında dünyaya gelen Yaşar Kemal (Kemal Sadık Gökçeli), yaşamı boyunca çeşitli eserleriyle edebiyat dünyamıza ışık tutmuştur.

Ortaokulu son sınıfken terk etmek zorunda kalan yazarımız ırgat katipliği, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, arzuhalcilik ve traktör sürücülüğü gibi çeşitli işler yaptı. 1952'de ilk öykü kitabı "Sarı Sıcak"ı, 1955'te ise bugüne dek 40 dile çevrilen romanı "İnce Memed"i yayımladı. 
Eserlerinde okuyor değil de izliyormuş izlenimi veren betimlemeleri, şiirsel ve destansı anlatımıyla Yaşar Kemal, Türk ve dünya edebiyatının en önemli isimlerinden biri haline geldi ve dünya çapında Cino Del Duca, Frankfurt kitap fuarı Barış Ödülü'nün de bulunduğu çeşitli ödüller kazandı. Aynı zamanda  Légion d'Honneur nişanı Commandeur payesini aldı.

Geçtiğimiz Şubat aynının 28'inde kaybettiğimiz yazarımızı saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.


Kitabın konusu: Kitap, İstanbul Florya'da yakaladıkları kuşları, "Azat buzat beni cennet kapısında gözet." diyerek cami, sinagog ve kilise kapılarında satmayı meslek edinen çocukların başından geçenleri konu alıyor.

Eski bir İstanbul geleneği olan kuş azat etme, kuş satıcıların renkli renkli kuşları yakalayıp bir kafese koymaları ve belli bir para karşılığında onları özgür bırakmalarıdır. Gökyüzüne salınan her kuşun, onu azat eden kişiyi cennet kapısında bekleyeceği söylenir. 
Türkiye'nin başka şehirlerinden çeşitli sebeplerle İstanbul'a gelen üç gencin geçimlerini sağlamak için
başvurdukları bu yol, değişen İstanbul ile onlar için birer zorluk haline gelmiştir. Artık kimse kuşları azat etmiyor ve zorlukla aldıkları küçük kafesler kuşlarla dolup taştıkça zavallı hayvanlar işkence görüyordur.
Hırsızlık veya haksızlık yapmadan karnını doyurmanın hayalini kuran bu üç genç, meydanda insanlara yalvarıyor, yakarıyor, kuşların böyle yitip gitmesine vicdanlarının nasıl razı geldiğine isyan ediyorlardır. Ancak çocukların yanlarından geçip giden kalabalık ya onları fark etmiyor, ya da hayvanlara işkence ettiği için onlara kızıyordur.

Çaresizlik ve geçim sıkıntısı bu üç sokak çocuğunu adeta kafese kıstırdıkları kuşlara dönüştürüyor ve bu dönüşüm bir toplumun sosyolojik değişimini yazarın şiirsel anlatımıyla biz okuyucularla buluşturuyor.
Kitap Hakkında: : Yazarın usta kalemi sayesinde kitap olmaktan çıkıp bir film gibi gözlerimizin önünde canlanan bu eser, kullanılan imgeler ile yitip giden bir geleneği yeniden hatırlatıyor. Mekanların tasfiri, karakter analizleri ve halkın tepkisi olayları yaşamıza fırsat verirken, Yaşar Kemal'in birçok eserinde üzerinde durduğu etik değerlere olan saygısı ve merhamet duyguları da bizlere eşlik ediyor. 

Son Söz: Bir halkın kendi değerlerini yitirmesi ve bu denli acıklı değişimi karşısında kuşlar bile dayanamıyor ve bizi terk ediyorlar.


"Belki kuşlar çok derin, eski bir içgüdüyle buraya, o zaman kesilmiş olacak olan şu ulu çınarın üstüne, göğüne uğrayacaklar, bir an duraklayıp bir şeyler arayacak, bir şeyleri anımsamaya çalışacak, beton yığını evlerin üstünde küme küme dolaşacak, konacak bir yer bulamayıp bir uzak keder gibi başlarını alıp çekip gidecekler."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...