25 Ağustos 2014 Pazartesi

Kitap İncelemesi - 1: Tanrı Daima Tedbil - i Kıyafet Gezer



Tanrı Daima Tedbil - i Kıyafet Gezer



Laurent Gounelle



Orijinal Adı: Dıeu Voyage Toujours İncognıto
Pegasus Yayınları
Fransızcadan Çeviren: Işık Ergüden


KİTABIN KONUSU: Alan Greenmor, yaşamın ona getirdiklerinden bunalmış, şanssız bir genç adamdır. Okuduğu bir dergiden ilham alarak, yaşadığı hayata afilli bir intiharla son vermek ister. Bunu tam gerçekleştireceği sırada tesadüfen arkasında duran Yves Dubreuil, onu bu intihardan vazgeçirmeye çalışır ve karşılığında da ona vereceği talimatlara kesinlikle uymasını ister. Eğer başarısız olurlarsa Alan'ın yaşaması için gerçekten bir sebep kalmayacaktır. Başkahramanımız teklifi kabul eder ve bu adam kim, neden ona yardım ediyor bilmeden hayatını yeni bir döneme sürükler...

KİTAP HAKKINDA: Tanrı Daima Tedbil - i Kıyafet Gezer, sürükleyici bir kurgu etrafında dönen bir kişisel gelişim kitabıdır. Hepimizin içinde yaşadığı kaygılara, duyduğu korkulara ve bizi geriye atan endişelerine güzelce değinip, onlara çözüm bulmaktır amacı. Ve bu çözümler aslında sandığımız kadar mucizevi yollarla da üretilmiyor. Umutsuzluğun son noktasına ulaşan Alan'ın, bu bataklıktan kurtulmak için başlatılan oyunda ilk görevi; beğenmediği yanmış ekmeği fırıncıya söyleyip, tazesini almak kadar basittir. Çünkü Alan, fırıncının ona hep kötü ekmeği vermesini kendi talihsizliği olarak yorumlayıp, kaderine razı olur ama aslında olan, onun bu kurban eğiliminde yatan karakter yapısıdır. O kimseye "Hayır" diyemiyor ve başkalarını memnun etme kaygısıyla sürekli hayal kırıklığına uğruyor. Dubreuil ise onu bu tutumundan vazgeçirmek için kollarını sıvar. Amacı kesinlikle onu değiştirmek değildir ve bunu da şöyle dile getirir: "İnsanları değiştiremezsin, biliyorsun. Onlara ancak bir yol gösterebilir, sonra da bu yola girme arzusu verebilirsin."

Alan, içinde beslediği kölelik hissinden, yine bir başkasının emirlerine uyarak kurtulmaya çalışıyordu. Ufak oyunlar, neden yaptığını anlamadığı ilginç taktikler yavaş yavaş Alan'ın hayatını düzene sokuyordu fakat Alan hala endişeliydi: Kimdi bu adam? Ona neden yardım ediyordu? Her şey tesadüf müydü? Ama Einstein öyle demiyordu: "Tesadüf, tedbil - i kıyafet gezen tanrıdır."

448 sayfalık bu kitabı okumam için sadece bir günüm vardı ama güzel konusu ve akıcı diliyle şans benden yana gitti ve bir çırpıda bitirdim. Gördüğüm tek tük kötü yorumlar dilin sadeliğinden şikayet eder nitelikteydi ancak bu kitap, herkesin içine işlemesi, okuyan herkese kendini duyurması gereken bir dile sahip olmalıydı diye düşünüyorum. Kadınlar, sevgi, korku ve engeller çevresinde dönen, çapı insan zihni olan bir çember olarak gördüğüm bu kitapta, bana fayda sağlayan bir sürü alıntılarım oldu. Her kitapta görmekten keyif aldığım bir şey vardır, o da; edebi ya da kurgu yönüyle farketmez, kitabın herhangi bir bölümde yükselişe geçmesi ve o esnada ne olursa olsun kapağını kapatamamanızdır. Tanrı daima tedbil - i kıyafet gezer'de de bunu görmek beni çok mutlu etti.

Hepinize keyifli okumalar. :)


"Sonuçta bazı erkeklerin kadın düşmanlığı belki de paradoksal bir biçimde bir aşağılık kompleksini gizliyordu."

"Tek sınır bizim kendi koyduklarımızdır."

"Başkalarının rahatını, huzurunu küçümsüyorsunuz. Ama başkalarından kopulacaksa, istediğin şeyi elde etmen ne getirir? İnsan yalnızca kendisi için yaşayamaz, yoksa hayatın anlamı kalmaz. Dünyanın bütün lüksleri birleşse bir ilişkinin güzelliğinin, bir duygunun saflığının yerini tutamaz. Hatta bir komşunun ya da yoldan geçen birinin  içten gülümseyişinin ya da meçhul birinin dokunaklı bakışlarının  yerini tutamaz. Sizin güzel teorileriniz kusursuz, etkili ve hatta dahice... Yine de bir şeyi unutuyorsunuz, tek bir şey, ama temel bir şey o. Sevmeyi unutuyorsunuz."

"Dünyada görmek istediğiniz değişim siz olun." - Ghandi




Bu yazının şarkısı olarak ise, Coldplay - Magic dinlemenizi öneriyorum. :)

- P.

2 yorum:

  1. Ben de çok duymuştum bu kitabı şimdi yazını okuyunca merak etmedim desem yalan olur :)

    YanıtlaSil
  2. Okursan çok memnun olurum, senin de yorumunu merak ediyorum bakalım aynı fikirde mi olacağız. :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...