25 Ocak 2015 Pazar

Kitap İncelemesi 15: Stefan Zweig - Satranç.



Satranç
Stefan Zweig

Özgün Adı: Schachnovelle
Çeviren: İlknur Özdemir

Kırmızı Kedi Klasikler
93 Sayfa, Ciltsiz

Yazar Hakkında: Küçük yaşlardan beri kültür ve edebiyat dallarına ilgi duyan Stefan Zweig, 1881 yılında Viyana'da dünyaya gelmiştir. Birçok türde eser veren yazar, içinde bulunduğu siyasi rejimden dolayı çeşitli korkulara kapılmıştır ve eserlerinin yakılmasıyla bu korkular tek tek gerçeğe dönüşmüştür. En sonunda ülkeyi terk eden yazar ve eşi, 1942 yılında Hitler rejiminin bu dünyaya sonsuza dek hükmedeceğine inanarak hayatlarına son verir.

Kitabın Konusu: Nasyonal sosyalizm ve faşizme eleştiri niteliğinde yazılmış bir eser olan Satranç'ta, Gestapo tarafından hiçliğe mahkum edilen Dr. B.'nin yaşadığı işkenceye tanıklık ediyoruz. Viyanalı ünlü Avukat Dr. B., manastırların mal varlığını söylemesi için Gestapo tarafından bir otel odasına hapsedilir. Kamp alanlarında görülen fiziksel işkenceden daha farklısı uygulanıyordur onun üzerinde, Dr. B. hiçlikle sınanıyordur. Aylarca bir otel odasında; bir yatak ve yangın merdivenine bakan bir çift kanat pencereden başka hiçbir şey göremeyen avukat, içinde kaybolduğu yokluğun etkisinde bildiği ne varsa itiraf etmek üzereyken birden bir kitaba rastlar.

Aklını kaybetmemesi ve oyalanacak bir şey bulması için ne pahasına olursa olsun o kitaba dört elle
sarılır. Bu kitabın satranç hakkında olması onu bir anlığına hayal kırıklığına uğratsa da, taşları ve tahtası ve hatta bir rakibi bile olmadan kitabın içinde anlatılan satranç hamlelerini ve oyunlarını defalarca zihninde uygulayarak bu işkenceye direnir.

En nihayetinde içinde bulunduğu otel odasından kurtarılır ve New York'tan Buenos Aries'e giden bir yolcu gemisinde, dünyaca ünlü satranç şampiyonu Mirko Czentovic ile yolculuk yaptığını farkeder.

Olaylar, bu iki insanın aynı satranç tahtasında, çekişmeli bir maçın başlamasına sebep olacak şekilde ilerlemeye başlar...

Kitap Hakkında: Oldukça akıcı bir dille kaleme alınan Satranç, bir zamanlar insanlara dayatılan yanlış rejimlerin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini biz okuyuculara Stefan Zweig tarafından sunuluyor. Bir yanda hayatta tek becerisi satranç oynamak olan ukala ve insanların sinirlerini bozan bir adam Mirko ve diğer yanda da tek kurtuluşu o olduğu için satranç oyununa mahkum edilmiş bir avukat ve onların amansız mücadelesi... Dr. B.'nin duvarda asılı takvimdeki harflere bile duyduğu o açlık, aslında kitapların ve yaşamın ne kadar kıymetli olduğunu sizlere bir kez daha hatırlatacak.

Kitabın ilk sayfasını çevirmenizle, kapağını kapamanız arasında geçen o küçük zamanı fark edemeyeceksiniz.

"Bize bir şey yapmadılar - sadece mutlak bir hiçliğe soktular, çünkü dünyada hiçbir şeyin insan ruhu üzerinde hiçlik kadar baskı yapmayacağı bilinir."


Şarkımız:


Hepinize keyifli okumalar.

3 yorum:

  1. Müthiş bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Ne zaman bir kitap incelemeli bloğa girsem yazmayı çoktan bırakmış oluyorlar. Bu iki kişi yazma ve baş harf olayları hoşuma gitti. Blogda gezdim biraz ve yazılar da hoşuma gitti. Book tag etiketli yazıları zevkle okudum (sadece 2 taneydi yahu)ve bir nevi bu sabah bu blogla sabahladım. Müzik listesinden bir şey kapabilir miyim diye baktım falan. Kısacası bloğa devam etmeniz dileğiyle...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...